De omgeving

De meeste grote organisaties hebben meer dan 1 ontwikkelstraat. Hoe dat komt verbaast me nog wel eens, maar het is nu eenmaal zo. Uiteraard kunnen we lang en breed praten over wat een ontwikkelstraat nu eigenlijk is, maar generiek gelden hiervoor de volgende regels:

  1. Er wordt maatwerk gemaakt.
  2. Er wordt gebruik gemaakt van een eigen ontwikkeltaal.
  3. Er is een logistiek proces waarin nieuwe functionaliteiten gemaakt worden en uiteindelijk in gebruik genomen worden.

Vervolgens krijg je een veelvoud aan smaken, talen, processen, raamwerken en methodes. Bijvoorbeeld dat men gebruik maakt van verschillende versies in zo’n proces of dat er verschillende stadia zijn waarin de functionaliteit zich bevindt of dat er een veelvoud van platformen bestaan waarop mijn van deze functionaliteit gebruik maakt. Termen als ITIL, Prince2 of MSP zijn allemaal methodes (of best practices) die inspelen op zo goed en zo gecontroleerd mogelijk wijzigingen door te voeren in een productionele omgeving. Enfin: ontwikkelstraten.

Mijn klant heeft de beschikking tot meerdere van dit soort straten. Voornamelijk zijn dat .Net en Java. Deze zijn aangevuld met een BI ontwikkelstraat (voor de Management Informatie Systemen) en er is ook een financieel pakket. Deze laatste is ook een ontwikkelstraat, aangezien het standaard pakket niet toereikend is voor de functionaliteit die gewenst is.

Allemaal maken ze gebruik van een OTAP straat en allemaal hebben ze een aparte manier van werken. En dus hebben ze allemaal een eigen proces. Allemaal!

Ze maken gebruik van hun eigen tools, hebben hun eigen processen, hun eigen snelheid en ook de governance is anders. Pas als men richting productie gaat worden er generieke eisen gesteld, aangezien hier ITIL heerst. De ITIL ayatola’s eisen een change in het helpdesk pakket, anders gaat er niets in productie. Sterker nog: er is bepaald dat de A-omgeving ook onder beheer valt en dus moet men zelfs een change indienen om naar een acceptatie test omgeving te gaan.

Zie hier de grote clash vanuit Dev naar Ops: van flexibiliteit (lees: chaos) naar structuur (lees: starheid).

Mijn opdracht is hier een verbetering in aan te brengen onder het motto: wij willen naar DevOps migreren.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.