ASL en BiSL raamwerk

Nou hoopte ik met hart en ziel dat ik met het boekje BiSL (Van Haren publishing) verreweg het saaiste boek aller tijden had gelezen. Persoonlijk moet ik hierbij aangeven dat ik het telefoonboek, wetboek van strafrechten en de Dode Zee rollen in het originele Hebreeuws niet meereken tot dezelfde categorie. Je hebt boeken waarin met een dodelijk ritme van opsommingen een voorleeslijst wordt bijeengeraapt zo saai als slootwater. En je hebt BiSL, water waar de oersoep wordt gecreëerd van waaruit ooit leven zou kunnen ontstaan. Even voor de creationisten onder ons: het is op dit moment een vaststaand feit dat het zo’n 2 miljard jaar heeft geduurd voor het leven ontstond.

Dat is het BiSL boek: 2 miljard jaar wachten op een sprankje leven.

Wat blijkt? In mijn huidige opdracht van het inrichten van Applicatie Beheer bij mijn huidige klant ben ik tegen het broertje van BiSL gelopen: ASL. Van hetzelfde laken een pak is hier een stukje Aristotelische opsomming van beheertaken bijeengeraapt die zelfs de gemiddelde gabber tijdens de loveparade in slaap sust. Het ergste is nog dat ik in een organisatie verkeer waarbij de ITIL en BiSL ook uit de kast is getrokken. Dat betekent dus dat niet alles klakkeloos overgenomen moet worden, omdat behoorlijk wat zaken opgepakt worden door infrastructuur mannen en Functioneel Beheer.

Als ik dan google op deze rafelrandjes tussen alle drie de methodes, kom je vaak niet verder dan een mooi plaatje hoe deze methodes zich verhouden ten opzichte van elkaar. De drie bollen worden keurig van elkaar gescheiden alsof er een mooi doorgeefluikje mogelijk is van ITIL naar BiSL of ASL en andersom. Dan merk ik dat ik in een politieke organisatie zit, omdat het praten over RACI’s schering en inslag is. Het praten, niet er naar leven.

Binnenkort verwacht ik de vraag hoe het zich verhoudt t.o.v. CobiT.

Ik heb nu reeds de helm besteld om dit gesprek goed voorbereid in te gaan.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , . Bookmark de permalink.